Slow Food este o organizație globală fondată în 1989 pentru a preveni dispariția culturilor și tradițiilor alimentare locale, pentru a contracara ascensiunea vieții rapide și pentru a combate interesul tot mai scăzut al oamenilor față de alimentele pe care le consumă, față de proveniența acestora și față de modul în care alegerile noastre alimentare afectează lumea din jurul nostru.

De la începuturile sale, Slow Food s-a transformat într-o mișcare globală care implică milioane de oameni din peste 160 de țări și care lucrează pentru a se asigura că toată lumea are acces la alimente bune, curate și corect prețuite. Promovată ca o alternativă la fast-food, aceasta se străduiește să păstreze bucătăria tradițională și regională și încurajează cultivarea plantelor, semințelor și a animalelor caracteristice ecosistemului local.

Slow Food consideră că hrana este legată de multe alte aspecte ale vieții, inclusiv de cultură, politică, agricultură și mediu. Prin alegerile noastre alimentare, putem influența în mod colectiv modul în care sunt cultivate, produse și distribuite alimentele și, în consecință, putem schimba lumea.

Abordarea Slow Food se bazează pe un concept de hrană definit de trei principii interconectate: bună, curată și corect prețuita.

BUNĂ: alimente de calitate, gustoase și sănătoase

CURATĂ: producție care nu dăunează mediului înconjurător

CORECT PREȚUITĂ: prețuri corecte pentru consumatori și echitabile pentru micii producători

Principalele obiective și activități ale Rețelei Slow Food sunt:

  • Promovarea alimentelor bune, curate și echitabile

  • Conectarea producătorilor și coproducătorilor

  • Educarea consumatorilor și a copiilor

  • Protejarea biodiversității alimentare

  • Organizarea de evenimente și dezvoltarea de campanii

  • Promovarea creării de rețele

  • Sprijinirea alimentelor locale

Mai multe informații despre Slow Food International

Mai multe informații despre Comunitatea Slow Food Buzău Land