Slow Food este o organizație globală fondată în 1989 pentru a preveni dispariția culturilor și tradițiilor alimentare locale, pentru a contracara ascensiunea vieții rapide și pentru a combate interesul tot mai scăzut al oamenilor față de alimentele pe care le consumă, față de proveniența acestora și față de modul în care alegerile noastre alimentare afectează lumea din jurul nostru.
De la începuturile sale, Slow Food s-a transformat într-o mișcare globală care implică milioane de oameni din peste 160 de țări și care lucrează pentru a se asigura că toată lumea are acces la alimente bune, curate și corect prețuite. Promovată ca o alternativă la fast-food, aceasta se străduiește să păstreze bucătăria tradițională și regională și încurajează cultivarea plantelor, semințelor și a animalelor caracteristice ecosistemului local.
Slow Food consideră că hrana este legată de multe alte aspecte ale vieții, inclusiv de cultură, politică, agricultură și mediu. Prin alegerile noastre alimentare, putem influența în mod colectiv modul în care sunt cultivate, produse și distribuite alimentele și, în consecință, putem schimba lumea.
Abordarea Slow Food se bazează pe un concept de hrană definit de trei principii interconectate: bună, curată și corect prețuita.
BUNĂ: alimente de calitate, gustoase și sănătoase
CURATĂ: producție care nu dăunează mediului înconjurător
CORECT PREȚUITĂ: prețuri corecte pentru consumatori și echitabile pentru micii producători
Principalele obiective și activități ale Rețelei Slow Food sunt:
Promovarea alimentelor bune, curate și echitabile
Conectarea producătorilor și coproducătorilor
Educarea consumatorilor și a copiilor
Protejarea biodiversității alimentare
Organizarea de evenimente și dezvoltarea de campanii
Promovarea creării de rețele
Sprijinirea alimentelor locale
Mai multe informații despre Slow Food International
Mai multe informații despre Comunitatea Slow Food Buzău Land