Slow Food se bazează pe un concept de hrană definit de trei principii interconectate: hrană bună, curată și corect prețuita.
- BUNĂ: alimente de calitate, gustoase și sănătoase
- CURATĂ: producție care nu dăunează mediului înconjurător
- CORECT PREȚUITĂ: prețuri corecte pentru consumatori și echitabile pentru micii producători
Toți membrii Comunității Slow Food Buzău trebuie să adere la aceste principii. Obiectivul nostru este
- Creșterea ponderii ingredientelor locale în producția de alimente
- Creșterea vânzărilor de produse agricole și artizanale locale în județul Buzău
- Creșterea ponderii produselor locale în lanțul valoric al turismului (utilizarea ingredientelor locale în restaurante/pensiuni și vânzarea băuturilor produse local în meniurile restaurantelor și pensiunilor).
În același timp, ingredientele locale ar trebui să fie produse cât mai natural posibil (fără îngrășăminte chimice, conservanți artificiali etc.).
Pentru a fi promovată ca entitate Slow Food în cadrul rețelei noastre, aplicăm criteriile minime menționate mai jos. În prezent, fiecare companie asigură conformitatea printr-o declarație pe proprie răspundere. Într-o etapă ulterioară, planificăm un sistem de certificare pentru membrii Slow Food.
Criterii minime pentru fermele de legume/fructe/culturi:
- Ferma este înrădăcinată într-un anumit teritoriu (județul Buzău)
- Abordare durabilă a agriculturii (utilizarea îngrășămintelor naturale pentru soluri mai sănătoase, irigare adecvată și rotația culturilor; neutilizarea îngrășămintelor chimice/sintetice, a pesticidelor și a stimulatorilor de creștere modificați genetic).
Criterii minime pentru fermele de animale și de produse lactate:
- Ferma este înrădăcinată într-un anumit teritoriu (județul Buzău), metode de agricultură tradițională și/sau durabilă (nu ferme industriale)
- Exploatare prietenoasă cu animalele (Asigurarea pășunatului în aer liber pentru o bună parte a anului și ori de câte ori vremea permite; Asigurarea unui adăpost adecvat, amplu și confortabil, fără cuști mici).
- Fără hormoni și antibiotice (utilizarea antibioticelor doar atunci când este absolut necesar)
Criterii minime pentru producătorii de alimente și băuturi:
- Producătorul este înrădăcinat într-un anumit teritoriu (județul Buzău)
- Principiul de bază al afacerii este calitatea și durabilitatea alimentelor, nu cantitatea (de exemplu, fără produse modificate genetic, foie gras, alimente ultraprocesate etc.).
- Majoritatea ingredientelor (min. 50%) provin din România, o parte substanțială (min. 1/3) din ingrediente provin din producția locală și naturală (nu mai mult de 50 km de la locul de producție).
- Producătorul nu utilizează aditivi artificiali în producția de alimente
- Produsele nu trebuie să fie neapărat alimente tradiționale sau autohtone, dar trebuie să aibă o legătură clară cu o comunitate locală.
Criterii minime pentru pensiuni/restaurante:
- Majoritatea ingredientelor (min. 50%) provin din România, o parte substanțială (min. 1/3) din ingredientele folosite în bucătărie provin din producția locală și naturală (nu mai mult de 50 km de la locul de producție).
- O parte din meniu este dedicată conceptului Slow Food sau este marcată ca meniu special Slow Food (mâncăruri pe baza produselor regionale, de ex. carne bio, produse folosite din ferma proprie, produse alimentare artizanale din Buzău, producție proprie de mâncăruri specifice din ingrediente locale).
- Meniul de băuturi conține băuturi de la producătorii locali care sunt marcate ca produse locale (de exemplu, sucuri de fructe naturale, bere artizanală, vinuri ecologice).
- Turiștilor li se oferă posibilitatea de a cumpăra produse de la producătorii locali (de exemplu, un raft Slow Food la recepție).
Criterii pentru alți furnizori de servicii turistice, asociații, instituții
- Serviciile oferite sunt în conformitate cu principiile Slow Food.