Cârnați de Pleșcoi

Carnati Plescoi

În inima regiunii Pleșcoi din România, se află un deliciu pentru papilele gustative, preferat al localnicilor și vizitatorilor deopotrivă: cârnații de Pleșcoi. Acești delicioși cârnați cu specific tradițional sunt renumiți pentru aroma lor deosebită și gustul condimentat autentic. Datorită tradiției bine păstrate, cârnații de Pleșcoi au devenit un simbol al gastronomiei buzoiene și sunt apreciați în întreaga țară.  

Originea cârnaților de Pleșcoi

Se spune că în urma războaielor ruso-turce, mai mulți locuitori sârbi și bulgari s-au așezat, după ce au trecut Dunărea, în zona Buzăului. Cei mai mulți dintre ei chiar în zona Pleșcoi. 

Aici, deci, au început prepararea produsului și, de aceea, denumirea îi este asociată cu localitatea.

Reţeta a fost transmisă din tată-n fiu, generație după generație. Prepararea cârnaţilor şi vânzarea lor a fost principala sursă de venit a localnicilor, astfel că grija pentru rețetă a fost purtată cu sfințenie. 

Ingrediente și rețetă tradițională

La bază, cârnaţii de Pleşcoi sunt făcuți din carne de oaie, tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare, umpluţi în membrane naturale de oaie şi afumaţi cu lemn de fag. 

Fie că sunt afumaţi sau crud uscaţi afumaţi, ambele sortimente sunt picante, datorită ardeiului iute roşu din compoziţie. 

În formă originală, sunt, oarecum, cilindrici și porționați în şiraguri lungi, la dimensiuni de 15 – 18 centimetri lungime, cu o greutate de circa 50 de grame.  

Locuri unde se găsesc cârnații de Pleșcoi

Iubitele mezeluri tradiționale românești sunt disponibile în numeroase locuri, în special în piețe, târguri și magazine de specialitate din zona Pleșcoi, dar și din întreaga țară. Pentru a experimenta adevăratul gust de calitate al cârnaților de Pleșcoi, se recomandă să fie cumpărați de la producătorii locali din regiune. 

Și alte informații interesante despre cârnații de Pleșcoi

Importanța culinară și valoarea lor culturală sunt redate și prin înregistrarea lor ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) în cadrul Uniunii Europene. Acest lucru garantează că sunt preparați după rețeta tradițională și că se folosesc ingrediente originare din regiunea Pleșcoi. 

Concluzie

Cârnații de Pleșcoi reprezintă o comoară culinară tradițională ce încântă și satisface pofta de mâncare a localnicilor și vizitatorilor. Gustul specific și aroma inconfundabilă, fac din aceștia o delicatesă de onoare a regiunii buzoiene. Pentru a testa adevărații cârnați de Pleșcoi, te invităm să îi cauți la producătorii locali și să îi savurezi în mijlocul atmosferei autentice din zona Buzău.