Ceapa roșie de Buzău

Pe Valea Buzăului, din județul Buzău, există o comoară culinară cunoscută sub numele de „ceapa roșie de Buzău”. Datorită condiților climatice prielnice ale agriculturii acestei regiuni, ceapa roșie s-a bucurat de o dezvoltare de calitate superioară.  

Se remarcă prin bucățile sale mari, coaja atrăgător colorată, gustul dulce-picant și textura ușor crocantă. Se vinde în piețe sau la marginile șoselelor, adesea, în legături, ca să reziste cât mai mult timp.

Ocupă un loc aparte printre rețetele preparatelor tradiționale românești și este declarată mândria regiunii buzoine. 

Istoric și tradiție 

Se spune că acest soi a apărut demult, în vremurile când grădinarii buzoieni au început să-și vândă ceapa albă și dincolo de Carpați, în piețele din Transilvania. Neavând succes, întrucât era preferată ceapa de culoare roşie, sătenii mai pricepuți au cultivat la un loc, lăsând să se încrucişeze liber, ceapa lor tradiţională cu ceapa roşie adusă din Ardeal. 

Horticultorii au declarat-o ca fiind o reuşită din punct de vedere genetic. Este suculentă, cu usturime medie și plăcut aromată.  

Caracteristici și beneficii 

Ceapa roșie de Buzău are o valoare aparte, datorită caracteristicilor sale unice: 

  1. Culoarea vibrantă 

De la mov pal, până la roșu vibrant, aceste nuanțe îmbogățesc aspectul oricărui fel de mâncare, adăugând o notă de însuflețire și prospețime. 

  1. Aroma inconfundabilă 

Dulce și parfumată, deloc iritantă pentru ochi, o face ideală chiar și pentru preparatele crude. 

  1. Textura crocantă 

Orice tip de mâncare capătă o savoare aparte datorită texturii crocante și suculente. 

Valoare nutrițională 

Ca și în cazul altor tipuri de ceapă, ceapa roșie are beneficii nutriționale semnificative. 

Este o sursă importantă de antioxidanți, bogată în vitaminele B1, B2, B3, B5, C, E, K, bogată în calciu, magneziu, fier, fosfor potasiu, zinc.  

Utilizări culinare 

Poate fi utilizată în numeroase preparate, de la salate (cu legume, cu paste, orez, chiar și cu fructe), mâncăruri gătite (tocănițe, ciorbe, sosuri), până chiar și la murături. 

Concluzie 

Cultivată tradițional, cu atenție la detalii și respect pentru mediul înconjurător, ceapa roșie de Buzău este o comoară a gastronomiei românești. Indiferent de cum se folosește, această ceapă adaugă un plus de savoare oricărei mese și bucură papilele gustative ale celor ce o descoperă. 

Deci, dacă aveți ocazia sa gustați ceapa roșie de Buzău, nu vă feriți s-o testați și s-o includeți în preparatele voastre: veți fi recompensați cu o aromă autentică, de neuitat!