Emblemele Buzăului – clasificare mondială la TasteAtlas

În inima județului Buzău, în România, două delicii culinare au ajuns în centrul atenției iubitorilor și cunoscătorilor de gastronomie din întreaga lume: cârnații de Pleșcoi și Babic.

Cârnații de Pleșcoi – Gustul tradiției Cârnații de Pleșcoi, o comoară culinară din satul Pleșcoi și comuna Berca, sunt renumiți pentru gustul lor unic. Făcuți în principal din carne de oaie, acești cârnați sunt condimentați cu un amestec de ardei iute și usturoi, oferind un gust deosebit care le-a adus un loc de cinste în bucătăria românească. Popularitatea lor se extinde dincolo de granițele locale, fiind unul dintre primele produse românești care au intrat pe lista UE de produse tradiționale certificate. Metodele tradiționale de producție, păstrate de-a lungul generațiilor, contribuie la gustul autentic și apreciat al cârnaților.

Babic – Un amestec de culturi în fiecare mușcătură Babic, un salam crud-uscat, originar din județul Buzău, prezintă o fuziune de carne de porc și de vită, condimentată cu sare, ardei dulce și iute. Învelit în intestine subțiri de carne de vită, acest salam este presat, afumat și uscat cu grijă în timpul lunilor reci de iarnă, întruchipând o profunzime de aromă care a făcut din el un produs de top în mezelurile românești. Rețeta tradițională și procesul meticulos de preparare au ridicat Babic la un statut celebru, făcându-l un must-try pentru oricine explorează bogatul peisaj culinar al Buzăului.

Aceste două produse, Cârnații Pleșcoi și Babic, reprezintă moștenirea culinară și ingeniozitatea gastronomică a județului Buzău. Includerea lor în liste de top precum TasteAtlas.com(Cârnații Pleșcoi Nr. 27 din TOP 100 și Babic Nr. 36 Cel mai bine cotat produs din carne din lume) este o dovadă a gustului lor excepțional și a istoriei culturale bogate pe care o întruchipează. Vizitatorii din Buzău sunt invitați să savureze aceste arome, care nu sunt doar bucate, ci povești ale unui ținut bogat în tradiții și artă culinară.

Din păcate, unii producători au transformat cârnații și babicul din Pleșcoi într-un produs industrial de mare anvergură, care nu mai conține carne autohtonă. Consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție cine produce la scară artizanală sau industrială.

Pentru informații mai detaliate despre aceste delicatese, puteți explora profilurile lor pe TasteAtlas: Cârnați Pleșcoi și Babic.