Comunitatea Slow Food din Țara Buzăului, un avocat local pentru alimente durabile și de proveniență locală, a organizat cu succes primele târguri de produse alimentare artizanale în Geoparcul Global UNESCO Țara Buzăului. „Piața Artizanilor – Slow Food & Gourmet Hub”, inspirat de conceptul Earth Market al Slow Food, a atras peste 7.000 de vizitatori de-a lungul a trei ediții în 2023. În plus, târgul este primul târg comercial din România construit din materiale reciclate, în concordanță cu angajamentul comunității față de responsabilitatea față de mediu.
Înființată în 2022, Comunitatea Slow Food Buzău Land a ajuns să includă 30 de membri dedicați care împărtășesc o pasiune comună pentru promovarea producției, distribuției și consumului de alimente durabile în regiune. Recentele târguri de produse alimentare artizanale organizate în Geoparcul Global UNESCO din Țara Buzăului sunt o dovadă a eforturilor colective ale acestei comunități de a celebra principiile Slow Food. Geoparcul Global UNESCO Țara Buzăului se întinde pe o suprafață de 1.036 km² și găzduiește aproximativ 45.000 de locuitori. Situată la 110 km de București, regiunea aspiră să devină o importantă destinație slow food și slow travel în România.
Vizitatorii de la Târgurile de produse alimentare artizanale au avut parte de o călătorie încântătoare prin diversele tradiții culinare ale regiunii, savurând produse alimentare artizanale, de proveniență locală și produse în mod durabil, cum ar fi brânza artizanală, berea artizanală, hidromelul artizanal, mierea ecologică și mâncarea stradală gourmet. În cadrul unui show culinar live au fost prezentate preparate cu trufe din Carpați.
Un aspect remarcabil al Târgurilor de produse alimentare artizanale a fost angajamentul comunității față de sustenabilitatea mediului. Evenimentul a fost primul târg comercial din România construit în întregime din materiale reciclate. Toate standurile și cabinele au fost asamblate în mod creativ folosind materiale refolosite, reflectând soluții inovatoare pentru gestionarea durabilă a evenimentelor.
Thorsten, inițiatorul și purtătorul de cuvânt al Comunității Slow Food Buzău Land: „Am vrut să creăm un nou concept care să combine cumpărături sustenabile, socializare, evenimente de familie și ateliere pentru copii – fără finanțare publică, doar cu sprijinul membrilor comunității Slow Food. Printr-o abordare de marketing colaborativă, am reușit să răspândim vestea despre eveniment până în capitală, la București. Ne bucurăm în mod deosebit că mulți turiști străini au venit și în regiunea noastră.”
Anul viitor, comunitatea Slow Food intenționează să extindă conceptul și să îl transforme într-o atracție turistică permanentă în Geoparcul UNESCO Țara Buzăului.